ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Μοσχάτου ιδρύθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1977 (Π.Δ. 870/1-10-1977 τ. Α΄ αρ. φύλλου 289). Αρχικά το σχολείο στεγαζόταν στην οδό Μιαούλη, στο χώρο που βρίσκεται τώρα το 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου. Το 1993 το σχολείο μεταφέρθηκε στην οδό Πλάτωνος 174 και Χειμάρας, όπου κτίστηκε το νέο κτίριο. Συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Το σχολικό μας συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια δύο ορόφων (ισόγειο και πρώτος όροφος). Στο δυτικό μέρος του σχολικού συγκροτήματος στις δύο αίθουσες του ισογείου και στις τέσσερις αίθουσες του 1ου ορόφου, οι οποίες είναι αρκετά ευρύχωρες και κατάλληλες, στεγάζεται το σχολείο μας. Το σχολείο διαθέτει: α)Μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (κοινή με το 4ο Δ. Σχ.). β)Ένα οργανωμένο Εργαστήριο Πληροφορικής με δέκα υπολογιστές (δωρεά από γονέα στη μνήμη του παιδιού του Σοφοκλή Ρουμελιώτη), γ) Την αίθουσα σίτισης του Ολοήμερου στο νέο κτίριο, δ)Την τάξη ένταξης, το κυλικείο, τις τουαλέτες, τις αποθήκες και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, που εξυπηρετούν ανάγκες και των δύο σχολείων, ε) Σύντομα προβλέπεται και η δημιουργία Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκης.                                                                                                                          

1. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Α)ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στα αρχαία χρόνια, στην περιοχή που βρίσκεται τώρα ο δήμος Μοσχάτου υπήρχε ο αρχαίος οικισμός ?Τροία?. Από εκεί είχε ξεκινήσει ο Τεύκρος για να πάει στην άλλη μεριά του Αιγαίου και να ιδρύσει στα στενά του Ελλησπόντου την γνωστή σε όλους μας Τροία, στην οποία έγινε ο Τρωικός πόλεμος.

Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ η ονομασία Τροία παραμερίστηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται το παράξενο και ανεξήγητο όνομα ?Ξυπέτη?. Ο δήμος της Ξυπέτης βρισκόταν ανάμεσα στην Αθήνα και στο επίνειό της, τον Πειραιά, ενώ απ? αυτόν διερχόταν μεγάλο μέρος των ?Μακρών τειχών? που προστάτευαν την πόλη της Αθήνας,την εποχή της δόξας της .(Τα τείχη συμπίπτουν με τις γραμμές του τρένου και την οδό Πειραιώς ).

Β) ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Καθώς περνούσαν τα χρόνια η Ξυπέτη άρχισε να ερημώνει. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να τη συναντήσουμε τον 18ο αιώνα με το όνομα ?Μεσιάς? που μάλλον δόθηκε στην περιοχή εξ? αιτίας της γεωγραφικής της θέσης ( βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια : τον Κηφισό και τον Ιλισό. ?H τοπωνυμία της Μεσιάς συνδέθηκε και με την γνωστή μάχη του Φαλήρου στα 1827 που σε μεγάλο μέρος της είχε διεξαχθεί στο έδαφος του σημερινού Μοσχάτου, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ο Καραϊσκάκης και χύθηκε πολύ ελληνικό αίμα?.

Είναι άγνωστο το πότε και το πώς το τοπωνύμιο ?Μοσχάτο? καθιερώθηκε ως το σύγχρονο όνομα της περιοχής. Είναι αλήθεια ότι στην περιοχή του Μοσχάτου τον 19ο αιώνα υπήρχαν άφθονα περιβόλια και αμπέλια που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και το όνομά του. Τότε διέσχιζαν το Μοσχάτο 2-3 αγροτικοί δρόμοι και φυσικά η οδός Πειραιώς, η μοναδική αρτηρία που συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι. Το Μοσχάτο ακόμα ήταν και ένας από τους πρώτους και λίγους σταθμούς του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου ( τωρινός ΗΣΑΠ) και χτίστηκε το 1880, κομβική χρονολογία για την ανάπτυξη του Μοσχάτου. Σημαντική θέση στην ιστορία του Μοσχάτου έχει και η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως που χτίστηκε το 1862 και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του Μοσχάτου.

metamorfosi mosxato

.Από τα μέσα του 19ου αιώνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε αρχίσει να διαγράφεται το μέλλον του Μοσχάτου, ως μια βιομηχανική πόλη, αφού από τότε είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πολλές εταιρίες και εργοστάσια, δίνοντας δουλειά στους κατοίκους του .

Όμως από τη δεκαετία του 1960 τα περισσότερα έκλεισαν ή μετακόμισαν στο βόρειο τμήμα του Μοσχάτου ( πάνω απ? τις γραμμές του τρένου ) όπου και παραμένει ο βασικός όγκος των βιομηχανιών του Μοσχάτου. Γενικά το Μοσχάτο εκείνα τα χρόνια ήταν ένα μικρό εξοχικό ?χωριουδάκι? με λιγοστούς κατοίκους που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους και τα αμπέλια τους σε μια παρθένα περιοχή δίπλα στη θάλασσα.

image074image069

2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

       Με την ιστορία και το παρελθόν του τόπου μας είναι έντονα συνυφασμένη και η ιστορία του σχολείου μας. Όταν άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου της προσθήκης των 4ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων, το 2012, κατά τη διάρκεια της εκσκαφής των θεμελίων του νέου κτιρίου βρέθηκαν αρχαία ευρήματακαι ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία Πειραιά την ανασκαφή του χώρου. Κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής βρέθηκε ένα τμήμα μιας αρχαίας αγροικίας του 4ου π.Χ αιώνα (το υπόλοιπο τμήμα της αγροικίας αναπτύσσεται κάτω από το υφιστάμενο κτίριο) και ακόμη βρέθηκαν διάφορα μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους ενοίκους της κατοικίας, όπως πήλινη αγνύθα (υφαντικό βάρος για τον αργαλειό), θραύσματα αγγείων κ.ά.. Επίσης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια και ένα αρχαίο πηγάδι , χρονολογούμενο στο 420 ? 400 π.Χ, και τη λιθόκτιστη κατασκευή ?διάδρομο- που οδηγούσε στο πηγάδι.

arxaia1

     

Με τη λήξη της ανασκαφής θα θέλαμε αυτή η ιστορία, η ιστορία της γειτονιάς του σχολείου, να μην ξεχαστεί. Και, παρόλο που τα ευρήματα καταχώθηκαν και πάνω τους κτίστηκαν οι νέες αίθουσες, θα θέλαμε οι επόμενες γενιές μαθητών, γονιών και δασκάλων να` γνωρίσουν παρελθόν πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το παρόν.

arxaia2arxaia3